lørdag 4. juni 2011

Dagens utflycktsmål: Oscarsborgs fästning


Oscarsborg är en fästning på de två öarna Nordre och Søndre Kaholmen i Drøbaksundet i Oslofjorden i Norge. Fästningen färdigställdes 1853. Namngivningen skedde vid kung Oscar I:s besök på fästningnen 23 augusti 1855.

Mest känt är Oscarsborg för sänkningen av den tyska kryssaren Blücher den 9 april 1940. Det norska kustartilleriets befälsskola bemannade fästningen natten till den 9 april 1940. Högsta befäl fördes av överste Birger Eriksen. Kryssaren Blücher anförde då den tyska anfallsstyrka som var på väg mot Oslo för att ockupera huvudstaden.

Klockan 04:21 kommenderade Eriksen eldgivning från kanonerna "Moses" och "Aron" (lite ironi då kanonerna var tysktillverkade och att de dessutom bar judiska namn). Avståndet till fartyget var då 1400 meter. Båda kanonerna träffade sitt mål. Kryssaren träffades även av kanoneld från en annan befästning på den östra sidan av fjorden; Husvik- och Kopåsbatteriet. Från Oscarsborg avfyrades två torpeder, den första träffade i förskeppet, den andra midskepps. Klockan 06.22, två timmar efter första salvan från Oscarsborg, gick den 18 200 ton tunga kryssaren till botten. Omkring 1000 tyska soldater och sjömän miste livet i samband med förlisningen. Ytterligare 1400 ombordvarande lyckades rädda sig i land.

Tack vare att man lyckades försena den tyska invationen, genom att sänka Blücher, så fick man tid till att evakuera kungen, statsministren och regieringen.

Ingen kommentarer: