lørdag 23. juli 2011

Vi är i chock...


Igår var Terje och jag i Ski när vi fick meddelande om att vi skulle slå på radion, det hade skett ett bombattentat i Oslo... Förstog ingenting. På radion pratade man om at det var någonstans vid VG`s kontorer (Verdens Gang, största tidningen i Norge). Det var ännu inte snack om någon döda, man hade inte översikt/ visste ingenting ännu. När vi kom hem satte vi på TV´n och fick serverat fruktasvärda bilder av husfasader på regeringenskontorer och andra näraliggande byggnader, som var helt förvridda. Massor av glas i gatorna flera kvarter bort. En dimma som liknande på den vi såg under terrorattacken i USA 9/11. TV bilderna visade blodiga människor och bårar med övertäcka människokroppar... allt var så overkligt. Trodde det inte kunnde bli värre - när det blev det...

Jag satt på facebook när statusmeddelande från vänner på facbook började komma där man uppmanade folk som hade familj/vänner/anhöriga på Utøya om att INTE ringa till dem utan endast skicka meddelande, då ringsignaler kunnde avslöja vart dom gömde sig för mördaren(!?!!!!)... Fattade först ingenting. Vadå gömmer sig?! Vilken mördare? Så skrevs det flera meddelanden om att folk med båt i närheten av Utøya genast måste bege sig dit och plocka upp ungdommar som försöker att simma över till fastlandet... Hjärtskärande. Man började ana vilket drama som utspelade sig, men lite visste vi hur illa det verkligen visade sig att vara.

Idag vaknade jag och resten av Norge upp i chock... Kan inte tro att det är sant. Över 90 dog i gårsdagens två attentater, och många är skadade. Man har ännu inte hittat alla så siffran över antal dödade stiger forfarande. Helt förkrossande. Historierna från de överlevande från Utøya är så gripande. Vilken skräck ungdommarna upplevde. Har suttit apatiskt framför TV´n större delen av dagen (på dom norska kanalerna visar dom bara nyheter om det som har skett, inga andra program sänds).

Mina tankar och djupaste sympati finns hos alla som har förlorat en närstående.Vi är alla berörda.

"Vi er så få her i landet, hver fallen er bror og venn"
 -Nordahl Grieg-

"If one man can show this much hate, 
imagine how much love we can show together"
- Stine Renate Håheim, AUF medlem, i direkssänd intervju med CNN
(Stine var på Utøya när det hände).

Oslo 22 juli 2011... Halv fyra på eftermiddagen
Vestby rådhus 23 juli

1 kommentar:

Baladas Mp3 sa...


My sincere condolences to the savage attacks.
My sweet friend, I translated your blog, very nice and interesting you site.
When you want to take refuge in good ballads of yesterday, today and forever in all languages and genres I invite you to visit my blog and listen me.
From this Saturday July 23 th I pay tribute to music of Scandinavia.
I am a broadcaster of Argentina.
Best regards from Rosario-Argentina
Albert.