tirsdag 23. mars 2010

THERESE

Thérèse är en fransk form av det grekiska namnet Theresia och betyder sommar, "den som höstar", jägarinna eller skördare. Namnet har även tolkats som "kvinna från Thera". Thera är en ö i Egeiska havet.

Från de två grekiska orden
"theros" som betyder "sommar" och "therezein" som betyder "att hösta", (eller det kan komma av den greskiska öen "Thera").

Terese var ett av 80-talets stora modenamn. 1989 var det det 15:e vanligaste tilltalsnamnet men kan ha varit ännu vanligare tidigare under 80-talet. På 90-talet har trenden pekat nedåt och 1996 föll Terese ut från 50-i-topp.

Terese är ett av de namn som utmanar föräldrnas fantasi när det gäller att hitta på nya stavningsvarianter. Under 90-talet har 42 olika varianter använts förutom almanackans stavning Terese. Allra vanligast är varianten Therese, som två av tre använder. Därefter följer i popularitetsordning: Therése, Terese, Theres, Thérese, Theresé och Therés. Däremot är det bara ett fåtal som använder den franska stavningen Thérèse. De övriga stavningarna rymmer Teres och Thereze plus en mängd varianter med accenter.

Äldsta dokumentationen på någon med namnet Terese i Sverige är från år 1794

Popularitet idag: Minskar
Placering på namntoppen: 293

Hämtat från bland annat: www.alltombarn.se

Ingen kommentarer: