lørdag 12. september 2009

Kurs i långa tyglar med Piet Bakker



Nu i helgen är Emma och jag med på kurs och får lära oss lite om lång atyglar av en hollänsk farbror som heter Piet Bakker. Långa tyglar är en klassisk dressyrkonst där man jobbar hästen från backen. Man går hela tiden bredvid hästen medan hästen jobbar. Jag var med och gick med Tamina de första 45 minutrarna - men till andra lektionen efter lunchen fick jag stå över (dumma, dumma bäcken). Istället tog en väninna på stallet över och gick med Tamina. Det var jätte roligt att se på.

Tamina var jätte duktig i skritt, men traven bjöd på stora utfodringar. Det beror till mycket stor del på att hon är travhäst och avlad för att trava på ett annat sätt (fort!). Men det är inte omöjligt... men som Piet Bakker sa... it takes months and months of training... för att få till en samlad och balanserad trav med slaka tyglar (där jag skall kunna gå lungt bredvid).

På filmklippet får ni se en engagerad Piet Bakker som "pratar" med hela kroppen när han förklarar för Hilde/Tamina och Lisa-Linn/Lucky. Sedan får ni se Hilde och Tamina som övar på "slutna" ned över långsidan - och på slutet får till att trava några steg i öppna.

Liten förklarning. En sluta är en av de så kallade "skolorna". Det är en form av "sidvärts arbete". Man kan tänka såhär:
Öppna = Man öppnar en volt. (hästen går med bakdelen på spåret och framdelen utanför)
Sluta = Man slutar en volt. (hästen går med framdelen på spåret och bakdelen utanför)

Piet Bakker drev under flera decennier en ridskola hemma i Holland där han undervisade i klassisk dressyr. Piets träningsmetoder är mjuka och han arbetar metodiskt för att ta fram det bästa hos varje häst. Piets specialitet och stora passion är arbete på långa tyglar. En konst som han tillsammans med sin lipizzanerhingst har visat upp runt om i Europa. Genom sin skicklighet i detta inbjöds han också några dagar till spanska ridskolan i Wien för att arbeta tillsammans med överberidare Eichinger.

Ingen kommentarer: