onsdag 16. januar 2008

Träninsgvärk

Emma påstår att jag försöker "slita ut" henne, med mockning av Taminas padock 2 dagar på rad, en timmes ridtur (det var 1,5 år sedan hon red sist), middagslagning och Friskis & Svettis pass...

Therese "hjälper" också till, och försöker få moster Emma att leka hela tiden ;)

Men en liten tröst(?) för Emma är att jag också har träningsvärk idag.

Träningsvärk eller fördröjd muskelvärk, är den smärta i musklerna som ofta framträder 24-72 timmar efter fysiskt arbete och generellt går bort inom 2-3 dygn. Detta brukar ske hos idrottare på alla nivåer.

Ny forskning visar att träningsvärk inte är det man länge har trott – en skada på muskelfibrillerna och muskelfibrerna. Tvärtom handlar det snarare om en förstärkning av muskelfibrillerna. Fördröjd muskelvärk beror på förändringar i fibrillerna efter utförd fysisk aktivitet. Dessa anpassar sig genom att lägga till nya sarkomerer vid fibrillernas Z-band (den punkt i fibrillerna där sarkomen kopplas samman). Det vill säga att muskeln förbereder sig på ytterligare påfrestning vilket även medför att ytterligare träning då muskelvärk har inträffat inte orsakar någon skada.

1 kommentar:

Anonym sa...

Treningsverk - ja, det vet vi hva er:)

Vivian og jeg har fått stadig større erfaring på området i det siste! Vivian plages faktisk verre med framsida på halsen;)